Interviu cu Augustin Micu, Director General Mobil Industrial AG., in numarul din Februarie 2011 al revistei "Mentenanta si distributie industriala"

Sursa: Revista “Mentenanță și Distribuție Industrială” - nr. 2 - Februarie 2011

  • msdi-feb2011-coperta

Cine este Augustin Micu?

Sunt nascut in Satu Mare, pe 1 martie 1947. Am urmat Facultatea de Automatica la Politehnica in Bucuresti. De la absolvirea Facultatii si pana in anul 2000 am lucrat la Combinatul Petrochimic Pitesti, respectiv Arpechim S.A. In diferite functii pana la Sef Sectie Coordonator. Din ianuarie 1990 odata cu infiintarea Centrului de Siguranta in Functionare al Arpechim, ca serviciu distinct, am ocupat functia de sef serviciu. Centrul de Siguranta a fost primul departament de acest gen din tara care avea ca prim obiectiv cresterea fiabiIitatii utilajelor dinamice din sectiile de productie.

Sunteti practic fondatorul Centrului de Siguranta in Functionare?

Aproximativ. Am creat proiectul cu directorul de resort, practic toate intreprinderile. Sunt cofondatorul acestui Centru.

De ce acest Centru de Siguranta?

Instalatiile tehnologice aveau de obicei probleme si productia se intrerupea destul de des. Aceste aspecte nedorite se puteau solda cu incidente tehnice cu finalitate dezastruoasa. Odata cu adoptarea unor solutii moderne de siguranta, in nici doi ani de zile s-a constatat cresterea productivitatii si reducerea incidentelor. Centrul de Siguranta si-a propus ca scop si pregatirea personalului de specialiate, a inginerilor, a tehnicienilor si tinerilor cu potential. Mai mult, ideea centrului a fost urmata de infiintarerea de servicii similare din tara. La creerea majoritatii acestora am contribuit si noi cu experienta noastra.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre cum ati ajuns dumneavoastra sa lucrati la Mobil Industrial AG.?

Trecerea in sistemul privat nu mi-a apartinut personal. Colaboratorii mei si-au dat seama de potentialul unei asemenea afaceri, care sa aiba ca obiectiv mentenanta utilajelor dinamice. Asa am aparut noi, Mobil Industrial AG. in anul 1999.

Ce v-a determinat sa-i ramaneti fidel?

Faptul ca este un domeniu foarte interesant, spectaculos, nou si foarte dinamic, in care, eu personal, consider ca mai am multe de spus.

Care considerati cã sunt atuurile colectivului pe care il coordonati?

Atuul nostru principal consta in faptul ca am avut posibilitatea sa ne numaram printre pionierii acestui domeniu, la noi in tara si sa ne promovam ideile inca din anii '92. Noi am sadit celor interesati ideea de mentenanta predictiva atunci, care dupa 2000 s-a putut materializa. Unii dintre acestia au realizat ca implementand un astfel de sistem pot face economii importante si pot creste profitul companiei. De fapt, noi putem sa-i invatam sa faca acest lucru. Avantajul nostru este ca, fiind mereu prezenti in miezul evenimentelor, avand posibilitatea de a participa la conferintele de specialitate din Europa si putand vizita fabricile din afara am castigat mai multa experienta, pe care o impartasim si partenerilor din tara. Cu partenerii de afaceri trebuie sa fii conditional si de Incredere. Trebuie sa lucram in stil occidental, adica sa fim seriosi si fair-play.

Care este cea mai mare satisfactie In activitatea dumneavoastra?

MOBIL INDUSTRIAL AG, Unic colaborator cu VMI AB SUEDIA

In urma cu 8 ani am inceput o colaborare cu VMI AB din Suedia in vederea producerii de noi aparate si software specifice domeniului. In momentul de fata am realizat peste 5 produse si doua programe software vandute in peste 42 de tari. In termen directi, noi concepem prototipul, iar ei realizeaza productia de serie. Colaborarea continua si acum, iar aceasta imi ofera o mare satisfactie. Cea mai mare multumire personala este atunci cand un beneficiar vine la mine si stam de vorba la o cafea. Imi impartaseste din experienta sa si imi confirma faptul ca indrumarile mele i-au fost de un real folos, iar spusele mele privind practica se adeveresc. Uneori simte placerea sa imi aduca ceva simbolic, iar eu consider ca in sinea sa a apreciat efortul meu si ca incearca cumva sa imi confirme acest lucru. Sa vina si sa ne spuna ca e multumit este tot ce imi doresc. Aceasta este bucuria oricarui profesor, pentru restul exista mastercard...(ne spune interlocutorul cu umor...).

A trecut criza pe la Mobil Industrial? V-a afectat cumva?

Nu. Nu am resimtit atat de sever ca alte companii. De fapt chiar as putea spune ca pentru noi a fost mai mult un avantaj. Multe companii si-au pus problema reducerii costurilor de mentenanta si au apelat la experienta si serviciile noastre.

Cum credeti ca va caracterizeaza colegii si partenerii de afaceri?

Nu stiu sigur ce ar spune, dar imi place sa cred ca inca este nevoie de mine. cand am infiintat firma eram aproape de varsta pensionarii in Arpechim, ma gandeam atunci ca nu are niciun rost sa ma implic intr-o activitate atat de dinamica si de solicitanta la acea varsta, dar colegii m-au impins de la spate si mi-au spus ca au nevoie de experienta mea. Eu am vazut aceasta firma mai mult ca pe un hobby, nu ca pe o posibilitate de imbogatire. Vin bucuros la munca si plec la fel, uneori putin mai obosit.

Cum explicati unui copil de gradinita ce este "Vibrodiagnoza"?

Foarte usor. Cu o poveste. As incepe cu o analogie. I-as explica ca fiecare dintre noi are in piept un motoras, inima, care are nevoie de ingrijire permanenta pentru a intra in reparatie cat mai tarziu sau deloc. Mai departe i-as spune ca este mult mai bine sa ingrijesti ceva, decat sa-l repari. De fapt, ingrijirea este mult mai ieftina decat reparatia.

Aveti regrete si daca ar fi sã o luati de la capat ati mai alege acelasi drum?

Nenumarate regrete privind detaliile, dar privind activitatea in ansamblu din 2000 si pana acum, as face acelasi lucru. As evita insa capcanele in care am cazut de multe ori dar pe care acum, odata cu experienta, am invatat sa le recunosc si sa le evit.

----------------------------------

Puteti descarca in format PDF intregul numar al revistei: MSDI - Nr. 2 - Februarie 2011
acro

Accesati site-ul revistei "Mentenanta si distributie industriala" - www.msdi.ro, daca doriti sa cititi toate articolele din revista sau sunteti intersati sa vizitati arhiva acesteia.

Additional information