Menu
Index
 

Alegerea punctelor de măsurare

 
În general, este de dorit să localizaţi traductorul pe carcasa lagărului, cât mai aproape de cuzinet sau de inelul exterior al rulmentului, astfel încât între suprafaţa senzorului şi cea a lagărului să fie cât mai puţine piese intermediare, pentru a nu amortiza vibraţiile şi cât mai puţine spaţii goale, deoarece acestea presupun existenţa unor pereţi, în general subţiri, care pot intra în rezonanţă, generând informaţii eronate.
 
Dacă vrem să măsurăm vibraţiile unui lagăr, indiferent de forma carcasei sale, rotundă sau paralelipipedică, traductorul trebuie montat astfel încât axa lui longitudinală să intersecteze perpendicular axa longitudinală a lagărului, altfel spus, el să fie în prelungirea razei lagărului, deoarece vibraţia se propagă radial. Abaterea traductorului de la această poziţie nu trebuie să depăşească 5°, deoarece acesta este unidirecţional şi înclinarea lui cu mai mult de 5° ar diminua sensibil amplitudinea semnalului recepţionat.
 
La măsurătorile axiale, traductoarele cu contact direct se montează pe capacul din capătul lagărului (atunci când există), dar între şuruburile de prindere ale capacului, deoarece acolo este mai rigid. Dacă montaţi traductorul mai aproape de centrul capacului, atunci acesta va măsura vibraţii de amplitudini mai mari decât cele reale, deoarece capacul subţire se comportă ca o membrană care amplifică vibraţiile, pe suprafaţa sa apărând noduri şi ventre.
 
Când lagărul nu are capac axial, sau nu există o suprafaţă axială terminus în dreptul acelui lagăr, traductorul cu contact direct se va monta pe o suprafaţă perpendiculară pe axa arborelui, cea mai apropiată de lagăr şi de axa lui.
 
Este interzisă montarea traductoarelor pe şuruburi sau pe alte dispozitive de prindere (bolţuri, pene etc.), deoarece măsurătoarea va fi eronată.
 
Reţineţi că este important să efectuaţi măsurători axiale la ambele capete ale arborelui, ori de câte ori aveţi această posibilitate. Când nu este posibil, se acceptă efectuarea unei măsurători axiale în capătul accesibil al arborelui, deoarece, de cele mai multe ori, vibraţia din capătul opus este aceeaşi, dar defazată cu 180°.
 
Oricum, este absolut obligatoriu ca un arbore să aibă cel puţin o măsurătoare axială.
 
De asemenea, carcasele ventilatoarelor la capetele motoarelor electrice ar trebui evitate.
În general, s-a constatat că pentru motoare mai mici de aproximativ 50 CP, un singur punct de măsurare este suficient, dar pentru motoare de peste 50 CP, pentru fiecare rulment în parte ar trebui să existe câte un punct de măsurare propriu. La toate utilajele sensibile la defectele de lagăre, care ar trebui detectate cât mai timpuriu posibil, va trebui să stabiliţi puncte de măsurare pentru fiecare lagăr în parte.
 
Încă un alt aspect important privind traseul parcurs de semnal de la lagărul defect până la traductor: dacă carcasa motorului este masivă şi compactă din turnare, atunci vibraţiile se vor transmite în mod eficient, cu pierderi mici la frecvenţele înalte, în schimb, dacă carcasa presupune una sau mai multe componente cu suprafeţe de contact metal-metal, semnalul de înaltă frecvenţă va fi denaturat în mod semnificativ.