Menu
Index
 

Ce este modularea în amplitudine?

 
Modularea în amplitudine se defineşte ca fiind multiplicarea unui semnal în domeniul timp cu un alt semnal în domeniul timp. Semnalele pot fi simple sau complexe; de exemplu, unul sau ambele semnale pot conţine componente armonice. Este imposibil de a avea modulare în amplitudine fără a avea cel puţin două semnale diferite implicate. Când spunem semnale, ne referim atât la cele electrice, cât şi la cele de vibraţii.
 
Modularea în amplitudine poate să apară numai dacă unda finală este compusă din cel puţin două semnale distincte. Poate fi vorba despre unde electrice sau de vibraţii. Modularea este în mod inerent un process neliniar care dă întotdeauna naştere unor componente de frecvenţă ce nu se regăsesc în niciunul dintre cele două semnale iniţiale.
 
Formă de undă modulată în amplitudine
 
În cazul în care forma de undă modulată în amplitudine prezentată anterior, este trecută printr-un analizor de frecvenţă, rezultatul va fi următorul spectru. Cel mai înalt vârf reprezintă frecvenţa purtătoare. Vârful din dreapta este „banda laterală superioară” şi are frecvenţa egală cu frecvenţă purtătoare plus frecvenţa de modulare. Vârful din stânga sau „banda laterală inferioară” are o frecvenţă egală cu frecvenţa purtătoare minus frecvenţa de modulare. Benzile laterale sunt uneori denumite frecvenţe „sumă şi diferenţă” datorită spaţierii lor simetrice în jurul frecvenţei purtătoare. Modularea în amplitudine apare şi la echipamentele audio de redare a sunetului, unde se numeşte şi distorsiune de intermodulaţie.
 
Frecvenţele suma şi diferenţă nu sunt în armonie cu tonurile muzicale care le determină, astfel încât intermodulaţia devine o formă extrem de vizibilă de distorsionare a sunetului.
 
 
Spectrul formei de undă modulate în amplitudine
 
Forma de undă rectificată
Semnal de modulare reconstituit
 
Acest proces de demodulare este exact ceea ce se întâmplă la modularea în amplitudine la radio (AM) – frecvenţa purtătoare este un semnal de foarte înaltă frecvenţă generat de către staţia radio, iar semnalul de modulare este vocea sau muzica care reconstituie programul. Radioul primeşte frecvenţa purtătoare modulată, o amplifică şi o rectifică pentru a reconstitui programul.