Menu
Index
 

Conceptul de fază

 
Faza este argumentul unei mărimi (deplasarea, viteza sau acceleraţia vibraţiei) care variază sinusoidal în timp. Chiar dacă faza este de fapt o diferenţă de timp, este aproape întotdeauna măsurată în termeni de unghi (în grade sau radiani). Aceasta reprezintă o normalizare a timpului necesar de parcurgere a unui ciclu complet al undei în cauză, fără legătură cu perioada sa reală de timp, mai exact reprezintă diferitele stadii prin care trece unda la un moment dat.
 
Diferenţa de fază dintre două forme de undă se numeşte defazaj. Un defazaj de 360º reprezintă este o întârziere de un ciclu, sau o perioada de undă, la care amplitudinea undei este aceeaşi ca în starea iniţială de 0º. Un defazaj de 90º este un avans sau o  întârziere de 1/4 din perioada undei etc.
În acest exemplu, curba de jos este defazată cu 90º faţă de curba superioară. Decalajul de timp dintre cele două unde este de un sfert din perioadă, deci defazajul dintre cele două unde este de 90º. Fază poate fi măsurată în funcţie de o poziţie de referinţă. De exemplu, putem măsura faza pentru o componentă a unui rotor dezechilibrat, raportând unghiul de fază la asamblarea cu pană (ca şi punct de reper fix). Pentru a măsura această fază, se poate folosi un tahometru.
La un rotor, unghiul de fază se poate măsura faţă de poziţia de referinţă, fie în sens orar, fie antiorar, în funcţie de convenţiile folosite de producătorii echipamentelor de măsură.