Menu
Index
 

Dinamica sistemelor mecanice

 
O structură fizică mică şi compactă, cum ar fi o bucăţică de marmură, poate fi denumită simplu masă. Dacă acestei mase i se aplică o forţă, ea va reacţiona şi mişcarea pe care o va descrie va fi guvernată de legea lui Newton. De fapt dacă asupra masei respective nu acţionează nici o forţă, ea va rămâne în repaus, iar dacă există o excitaţie externă, acceleraţia mişcării masei va fi proporţională cu forţa de excitaţie.
 
În practică, majoritatea sistemelor mecanice sunt mult mai complexe decât o masă simplă, şi nu se deplasează neapărat ca un întreg atunci când sunt supuse unor forţe de excitaţie. Sistemele mecanice, cum ar fi maşinile rotative, nu sunt infinit rigide, şi au grade diferite de flexibilitate la frecvenţe diferite. După cum vom vedea, mişcarea lor ca şi răspuns la o forţă exterioară este dependentă de natura forţei şi de caracteristicile dinamice ale structurii lor mecanice, şi este de cele mai multe ori imprevizibilă.
 
Disciplinele ca Modelarea elementelor finite (FEM), precum şi Analiza modală studiază cum răspund structurile tip la excitaţii induse de forţe cunoscute. Important însă este să înţelegem modul în care interacţionează forţele şi structurile mecanice, dacă vrem să înţelegem utilitatea analizei vibraţiilor utilajelor dinamice.