Motoare de curent continuu
Motorul electric de curent continuu (cu perii) este un motor electric cu comutaţie internă care este alimentat de la o sursă de curent continuu.
Motor de curent continuu bipolar - Reprezentare de principiu al motorului
Când înfăşurarea rotorului este alimentată, în jurul lui se generează un câmp magnetic (poziţie relativă a polilor magnetici, de la stânga spre dreapta: N-NS-S). Polul nord al rotorului e respins de polul nord al statorului spre dreapta şi e atras de polul sud al statorului (din dreapta), producând un cuplu mecanic motor care întreţine mişcarea de rotaţie.
Rotorul continuă rotaţia.
Când rotorul este (ajunge) în poziţie orizontală (poziţie relativă a polilor N-SN-S), colectorul electric de comutare al sensului curentului continuu inversează sensul curentului prin înfăşurarea rotorului, inversând polii cîmpului magnetic produs de rotor, se ajunge astfel la poziţia relativă a polilor magnetici "N-NS-S" şi procesul continuă conform figurii (şi explicaţiei de sub figură) din stânga paginii.
Procesul se reia.
Colectoarele cu lamelele deformate, sparte sau cu perii de contact necorespunzătoare pot provoca vibraţii excesive la motoarele de curent continuu cu comutaţie internă. Frecvenţa de defect va fi frecvenţa naturală a lamelei, care este egală cu numărul de lamele înmulţite cu turaţia de lucru, RPM.
Dacă vârful de la de 360 Hz din spectrul de vibraţie se ridică în mod semnificativ, cauzele cele mai probabile sunt: un circuit deschis la înfăşurări, precum şi eventuale conexiuni electrice slăbite.
Defectele motoarelor continue se pot recunoaşte ca fiind vibraţii de mare amplitudine apărute la 6 FL şi armonici ale acesteia. Aceste defecte includ înfăşurări şi conexiuni întrerupte. Alte defecte cum ar fi siguranţele arse pot determina vârfuri de mare amplitudine în intervalul 1× - 5×FL.