Rulmenţi dezaliniaţi (montaţi forţat pe arbore)
Adesea, şi rulmenţii sunt incorect aliniaţi faţă de arbore. Asemenea rulmenţi dezvoltă vibraţii axiale considerabile. În această situaţie apare o mişcare de răsucire cu o diferenţă de fază de aproximativ 180° între măsurătorile sus-jos şi/ sau stânga-dreapta, când se efectuează măsurători în direcţie axială pe carcasa aceluiaşi rulment.
Chiar dacă ansamblul este echilibrat, măsurătorile vor indica vibraţii axiale mari la 1×, 2× şi 3×RPM.
Tentativele de aliniere a cuplajului sau de echilibrare a rotorului nu vor atenua nicidecum problema. Rulmentul dezaliniat trebuie demontat şi apoi montat corect.
În cazul lagărelor de alunecare radiale, nu se vor observa vibraţii apărute în urma unui montaj incorect. Defectul va fi însoţit şi de dezechilibrul arborelui. Astfel, apar vibraţii radiale şi axiale, ca şi reacţie a lagărului dezaliniat la forţa dezvoltată în urma dezechilibrului. Echilibrarea rotorului va reduce vibraţiile în ambele direcţii.
Dacă se suspectează o dezaliniere, dar nu se poate confirma, chiar şi după verificarea cuplajelor şi a lagărelor, atunci este necesar să verificaţi existenţa unui picior moale în ansamblul respectiv.
Punct de vedere: Între experţi există diferenţe de opinii în ceea ce priveşte generarea unor vârfuri la 2×RPM, precum şi armonici superioare în spectrul FFT, în urma dezalinierii. Unii experţi agreează ipoteza anterior menţionată, alţii consideră că forma de undă caracteristică dezalinierii îşi modifică alura, datorită sarcinilor suplimentare generate de arborele incorect aliniat. Formele de undă de acest fel sunt caracteristice unor vibraţii cu vârfuri la 2×RPM şi armonici superioare ale frecvenţei fundamentale, în spectrul FFT.