Menu
Index
 

Verificarea validităţii datelor

 
După determinarea turaţiei de lucru a arborelui şi localizarea acesteia în spectru (aceasta va fi prima unitate din spectrul normalizat), analistul trebuie să verifice valabilitatea spectrului de frecvenţă. Valabilitatea datelor poate fi afectată de aspecte mărunte, precum etichetarea traductoarelor, orientarea sau poziţionarea acestora pe direcţie eronată, modificări rapide de temperatură la nivelul traductorului, precum şi condiţii improprii de funcţionare a utilajului respectiv.
 
Atunci când datele curente trebuie comparate cu datele colectate anterior în acelaşi punct de măsurare, pe aceeaşi maşină, trebuie să aveţi în vedere faptul că veţi putea face comparaţie între măsurători, numai dacă maşina funcţionează în condiţii similare (turaţie, sarcină, temperatură de operare).
 
Pentru a putea colecta date valabile, trebuie, în primul rând, să vă asiguraţi de integritatea accelerometrului. În situaţia în care conductorul din cablu este impropriu sau are ecranul întrerupt sau distrus, semnalul măsurat va fi afectat de zgomote aleatorii, iar datele vor fi contaminate cu zgomote la frecvenţa reţelei (50 Hz) şi cu armonici. La maşinile acţionate electric, frecvenţa liniei va produce o serie de armonici la 120 Hz în spectrul de vibraţii, aşa cum vom vedea într-un capitol viitor.
 
Dacă accelerometrele sunt expuse continuu la temperaturi înalte, atunci se deteriorează şi devin insensibile, iar calitatea datelor colectate devine precară. Unele accelerometre pot funcţiona până la 200°C, dar majoritatea au temperatura limită de funcţionare în jurul valorii de 90°C. 
 
Atenţie:
Să nu scăpaţi traductorul pe suprafeţe dure, deoarece cristalul piezoelectric va avea de suferit, iar rigiditatea întregului ansamblu va scădea, frecvenţa de rezonanţă a accelerometrului va scădea, ceea ce va conduce la modificarea considerabilă a sensibilităţii sale la frecvenţe ridicate.