Menu
Index
 

Energie şi putere

 
Pentru producerea vibraţiilor este necesară o anumită energie, şi de obicei această energie provine de la sursa de alimentare a maşinii respective. Această sursă de energie poate fi linia de curent alternativ, un motor cu combustie internă, sau o turbina cu abur care antrenează un utilaj.
 
Energia este definită ca fiind forţa înmulţită cu distanţa pe care acţionează forţa, şi unitatea de măsură a energiei este Joule.
 
Un Joule reprezintă energia dezvoltată de o forţă de un Newton, care acţionează pe o distanţă de un metru.
 
Conceptul de lucru mecanic este similar cu cel de energie, şi se măsoară tot în Joule.
 
Cantitatea reală de energie prezentă în vibraţia unui utilaj nu este de obicei foarte mare în comparaţie cu energia necesară pentru funcţionarea maşinii, în vederea îndeplinirea atribuţiilor cărora le-a fost destinată.
 
Puterea mecanică este definită ca fiind mărimea fizică scalară, numeric egală cu lucrul mecanic efectuat în intervalul de timp corespunzător.
În SI, unitatea de măsură pentru puterea mecanică este watt-ul (Joule/secundă).
 
Watt-ul reprezintă puterea mecanică a unui corp ce efectuează un lucru mecanic de un Joule în timp de o secundă.
 
O altă unitate de măsură, mai puţin folosită, este calul putere, adică echivalentul a 746 waţi.
Puterea este proporţională cu pătratul amplitudinii vibraţiilor, la fel cum energia electrică este proporţională cu pătratul tensiunii sau cu pătratul intensităţii curentului.
 
Conform legii conservării energiei, energia nu poate fi creată sau distrusă, ci transformată în diferite forme. Astfel, energia de vibraţie dintr-un sistem mecanic este disipată în cele din urmă sub formă de căldură.